Kurban Bayramı Nedir?

Müslümanların en büyük bayramlarından olan kurban bayramı, Arap milletinin aylarından olan Zilhiccenin 10-13 günleri arası olmak üzere, 4 gün olarak kutlanır. Müslümanların kullandığı Hicri takvim
Ay esasına dayandığı için bir yıl 355 gündür. Günümüzde güneş yılı esas olarak bakıldığı için bir yıl 365 gün kabul edilir. Bunun için Kurban Bayramı her yıl 10 günlük bir değişim gösterir. Bu öteki dini bayramlarımız ve günlerimiz için de geçerlidir.
Kurban Bayramı, tanrı için meydana getirilen bir yakarma olan kurban kesimi ile beraber kutlanmaktadır. Bu probleminin cevabını verirken, “Kurban bayramı tanrı için kutlanır” diyebiliriz ama bu cevap çok genel bir anlam içerecektir.
Hepimiz bu yazımızda Kurban kesiminin ve kurban bayramının neden kutlandığını sizlere biraz teferruat açık şekilde aktaracağız. Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu fakatçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir ve anlam olarak “tanrı’a yaklaşmak ve allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan anlamına gelir.” Kur’an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, tanrı için kişinin her şeyini feda edebilecek olmasını, allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Kurban Bayramı Niçin Kutlanır ve Tarihçesi Nedir?
Hz. İbrahim’in Eşi Sare’den bir çocuğu olmuyordu (bazı rivayetlere gore 125 yıl). Allah’a yalvarır, yakarma eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur. Çocuk biraz büyüdüğünde, Hz. İbrahim peygamber rüyasında onu kurban etmesi icap ettiğini görür. Oğluna “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnştanrı beni sabredenlerden bulacaksın” der. Peygamberlerin rüyaları normal insanoğluın rüyalarından farklı olduğundan bu bir buyruk olarak kabul edilmiş ve Hz. İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür. Sadece tanrı’ın direktifiyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Bu imtihan başarı ile geçildikten sonra tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. Günü aynı şekilde kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac şeklinde terk edilen İbrahim geleneği, yeniden hayata geçirmiştir.

Kimler Kurban Kesmelidir?
Kurban vaciptir. Durumu yeten hanım yahut adam fark etmeksizin hepimiz kurban kesebilir.
Parası olmayan borç para alarak kurban kesemez.
Ferdin durumu iyi olmalı ve kestiği kurbanı fakirlere dağıtmalıdır. Kurban bayramında her fakirin evine kim bilir yılda bir defa da olsa et girebilmektedir. Kestiğiniz kurbanın hayrını almak istiyorsanız gönül ferahlığıyla yoksul insanlara dağıtmalısınız, dolapta saklayarak kurbanın sevabını azaltmayın.
Kurban; dinimizin bir buyruğudur. İlkel zamanlardan beri kurban geleneği söz konusuydu. O çağlarda isteklerini yerine getirmek için adak kurbanı adarlar ve bu uğurda hayvanları, hatta çocuklarını keserlerdi. Hz. İbrahim’de oğlu İshak’ı kurban olarak adamış, bu girişimde bulunurken o sırada bir koyun inmiş, böylelikle insan kanı dökmek bitmiştir. Artık insan yerine koyun ve danalar kurban edilmeye başlanmıştır. Tavuk gibi minik baş hayvanlar kurban kategorisinde yer almaz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.