Fetullah Terör Örgütü (FETÖ) ve Paralel Devlet Yapılanması - 15 Temmuz Darbe Girişimi

       
15 temmuz darbe girişimi 
     Fethullah Gülen'in liderliğinde Türkiye'de uzun yıllar belli mevkilere ve üst düzey yerlere yerleşerek devlet yönetimi ve işleyişi üzerinde bir paralel devlet yapılanması oluşturmuşlardır. En son 15 temmuz 2016 günü haince darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Olaylarda Türkiye bir çok şehit vermiş ve bir çok maddi kayıp yaşanmıştır.
         Paralel devlet yapılanması operasyonları ilk olarak 2014'de başlamıştır. İstanbul 1.sulh ceza hakimliğin silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetmek" ve" Paralel Devlet Yapılanması" oluşturmak suçlamalarından fethullah gülen hakkında yakalama kararı çıkarmıştır. 
         TSK bünyesindeki bir cunta, 15 Temmuz günü akşam saatlerinde İstanbul ve Ankara’da sokağa indi. TBMM, Kaçak Saray, Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları, emniyet müdürlükleri ve TRT-Telekom binaları şeklinde resmi kurumların bazıları asker tarafınca ele geçirildi, bazıları ablukaya alındı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının rehin alındığı söylendi.

Peki, 15 ve 16 temmuz gecesi ülkemizde neler yaşandı;

15 temmuz darbe girişimi


Darbeci askerler “Yurtta barış Konseyi” adıyla TRT’den bildiri okurken, 1. Ordu Komutanlığı başta olmak üzere ordunun bazı kesimleri darbe girişimine karşı tavır açıkladı, sokağa mevzuşlanan bazı birlikler bazı komutanlar tarafınca çekilmeye “ikna” edildi.

Cuntanın zayıflığı açığa çıkınca, Tayyip Erdoğan’ın cep telefonu ekranından CNN Türk’e bağlanıp sokağa çıkma çağrısı yapmasıyla, iktidar ruhsal hakimiyeti ele geçirmeye başladı. Diyanet, Belediyeler ve görece zayıflığı hissedilir derecede olan polis de öne atıldı.


Umutsuz cuntanın emrindeki birliklerin karşısına polis, belediye ve sivil güçler çıkarıldı, Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere bir çok noktada silahlı çatışmalar yaşandı, TBMM bombalandı. Cuntanın en güçlü olduğu kent Ankara’ydı, İstanbul’da ise zayıf kalan birlikler teslim olduklarında polis destekli grupların elinde linç edildi. “Sivil” toplulukların içinde tarikatlar ve cihatçı grupların yerel ağları öne çıkarken Boğaziçi Köprüsü’nde bir asker boğazcaı kesilerek öldürüldü.

16 Temmuz’da sabah saatleriyle beraber askerlerin teslim olduğu haberleri gelirken Başbakan Binali yıldırım, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, hakkaniyet Bakanı Bekir Bozdağ ve milli savunma Bakanı Fikri Işık ile yaptığı açıklamada, “161 şehidimiz, 1440 yaralımız var” dedi, 2839 askerin gözaltına alındığını duyurdu. 104 de darbeci askerin öldürüldüğü söylendi. İlk açıklamaya bakılırsa 265 bireyin hayatını yitirdiği darbe girişiminin arkasından olağanüstü toplanan HSYK’da  2 bin 745 hakim açığa alınırken 10 Danıştay üyesi tutuklandı, 140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

(sadece can kaybına ilişkin sayılar tutarsız açıklamalar eşliğinde değişecek, 18 Temmuz’da Binali senedirım’ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da darbecilere direnen 208, darbecilerden de 24 ferdin öldüğünü söyleyecekti.)

TBMM’deki 4 parti ertesi gün ortak bir izahat ile darbe girişimini kınarken, ABD ve AB’den iktidara destek açıklamalarının yanı sıra hukuki çerçeve içinde kalınması ve ölçülü cevap verilmesi yönünde telkinler geldi. 

16 Temmuz itibariyle AKP iktidarı daha önceden hazırlanmış listelerle yargı, ordu ve polis içinde binlerce kadroyu kapsayan bir tasfiye operasyonuna girişti. Devlet aygıtını zora sokan bu süreç içinde psikolojik üstünlüğü, sokak hakimiyetini ve meşruiyet görüntüsünü elde tutmak isteyen AKP “Demokrasi Bayramı” adı altında sokak gösterilerini teşvik etti. Sokak gösterilerine fanatik AKP taraftarlarından, lümpenlerden ve tarikatlardan oluşan görece zayıf bir kitle katılım gösterdi. Bu kitle yer yer faşist saldırı ve provokasyonlara yeltendi.

“Demokrasi Bayramı” sebebiyle birçok yerde saldırı ve provokasyonlar

Darbe girişimine karşı toplumsal muhalefet örgütlerince meydana getirilen açıklamalarda ise darbe girişimine karşı durulurken, AKP iktidarının asli sorumluluğuna dikkat çekildi ve halk güçlerinin darbeye de iktidarın diktatörlük projesine de karşı çıkacağı vurgulandı.

Sendika.Org, 15-16 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini ve arkasından yaşananları dakika dakika aktardı.

Aşağıda tekrar eskiye doğru sıralanmış biçimde dakika dakika gelişimleri, yaşananlara ilişkin görüntüleri ve açıklamaları bulabilirsiniz. 

16 Temmuz

23.43 6. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa Rüştü Çelenk gözaltına alındı

23.29 Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bulunan hakim ve savcı lojmanlarına baskın yapılıyor.

23.25 Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal tutuklandı.

22.54 Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı tutuklandı.

22.50 Gözaltındaki Orgeneral Akın Öztürk: Darbe girişimine katılmadım, en az zarar için elimden geleni yapmış oldum.

22.48 Antakya Köprübaşı’nda AKP’nin “kutlamaları” sonrası gerici-faşist gruplar araç konvoyu halinde Sümerler ve Armutlu mahallelerinden geçiyor.

22.43 Defne’de, Alevilerin yoğun olduğu Sümerler Mahallesi’ndeki Aalen Alanı’nda gerici-faşist bir güruh çalgılardan inerek tekbir getirdi.

22.37 Yeni Şafak: Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, ‘Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs’ kabahatundan tutuklandı.

22.36 Moda’da içki içtikleri ve açık giyindikleri bahanesiyle gericiler birkaç kişilik bir gruba saldırdı.

22.23 Antakya’da gerici-faşist bir güruh araç konvoyu ile Armutlu Mahallesi’nde birkaç tur attı. Bunun üzerine mahalleli sokağa indi. İlk olarak mahalleliye sözlü tacizde bulunan gerici-faşist güruh, toplanma üzerine Armutlu’da çekildi. Polis mahalleye giriş çıkışı kapattı.

22.20 Ankara Battalgazi’de Suriyelilere dönük ırkçı eylem yapıldı. Polis bölgede…

22.09 AA: Akıncı 4.Ana Jet Üssü’nde yürütülen operasyonda gözaltına alınanların sayısı 72’ye terfi etti.


22.08 İkitellide polisin devrimcilere biber gazıyla saldırması sonucu barikat kuruldu.

22.01 Hava Harp Okulu Dekanı Gümüş Ayvalık’ta gözaltına alındı.

21.54 Yeni Şafak: Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Piyade Kurmay Albay Mürsel Çırıkçı yakalandı.

21.53 Okmeydanı’nda Halk Cephesi ve polis arasında çatışma olduğu iddia ediliyor.

21.52 Diyarbakır’da “darbe protestosu” için toplananlar içinde ses bombası patladı.

21.45 Saat 21.00 yöreı Aleviler’in yoğun olarak yaşadığı Ankara Şahintepe Mahallesi’ne gelen AKP’liler Mehter Marşı açıp mahallelileri tahrik etmeye çalıştı. AKP’liler esnaf ve mahalleliler tarafınca kovuldu.

21.40 Çetinkaya’nın görevden alınması üzerine Sinop Valiliğine Merkez Valisi Kemal Cirit atandı.

21.15 AA: İstanbul’da 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Cemal Akyıldız gözaltına alındı.

20.49 Anayasaya Mahkeme üyesi Alparslan Altan’dan sonra Erdal Tezcan da gözaltına alındı.

20.42 Polisle taşınan AKP’li kitlesi Gazi’den kaçtı. Polis sokaklara gaz atıyor.

20.33 Tayyip Erdoğan İstanbul’da mevzuşuyor: “Amerika’ya, sayın başkana sesleniyorum. Pensilvanya’daki o zatı Türkiye’ye teslim edin. Bu olaylar silahlı kuvvetlerimizin içinde bir azınlığın yapmış olduğu bir eylemdir.” Erdoğan’ın konuşması “İdam isteriz” sloganlarıyla kesiliyor.

20.09 AA: Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde operasyon bitti. Operasyonda 67 kişilik grup teslim oldu.

19.49 HaberTürk yayınına bağlanan Çalışma ve toplumsal Güvenlik Bakanı Süleyman asil: “Bu darbenin arkasında Amerika vardır. Hepimiz ABD’ye aylardır Fetullah Hoca Efendi mevzusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fetullah Hoca’i vermek zorundadır.”

19.47 Yeni Şafak: 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Erdal Öztürk gözaltına alındı

19.45 AA: Kırklareli’nde gözaltına alınan askeri personelin sayısı 198’e terfi etti.

19.39 Başbakan Binali yıldırım Meclis önünde izahat yaparken “İdam isteriz!” çarpıcı sözlerina “iletiınızı aldık. Gereği neyse yapacağız” şeklinde yanıt verdi. Senedirım, Kızılay Meydanı’na çağrı yaptı.


19.37  İstanbul Gazi Mahallesi’nde bayraklarla yürüyüş icra eden AKP’liler polis eşliğinde mahallesini savunanlara saldırdı. Mahallesine sahip çıkanlar İsmetpaşa Caddesi’ne barikatlar kurdu. Kitle karşılıklı bekleyişini sürdürüyor.

19.28 milli savunma Bakanı Fikri Işık, canlı yayında izahat yapıyor: “Şu an bizim kontrolümüz dışında bulunan bir yer yok. Darbe engellendi ama çekince geçti demek için erken. Bizlere gelen ilk bilgi iki askerin birbirini vurduğu şeklindeydi, sonrasında ‘Tatbikat yapılıyor’ dediler.” “Kafası kesilen bir askerden söz ediliyor?” sorusuna Işık, “Bende öyle bir informasyon yok” şeklinde yanıt verdi.

19.25 AA: Hakkari’de bir tümgeneral, iki albay, bir yarbay ve iki yüzbaşı gözaltında.

19.13 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Özbakır gözaltına alındı.

19.06 İstanbul Gazi’de mahallesini korumak için çaba sarfetmek için toplananlara polis AKPlileri arkasına alarak saldırıya geçti.

Gazi-darbe-yuruyus

19.01 Haşim Kılıç döneminde AYM Başkan desteklığı meydana getiren Anayasa Mahkemesi Üyesi Alparslan Altan da gözaltına alındı.

18.26 DHA: Darbe girişiminde bulunan eski Hava kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, gözaltına alındı.

18.24 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada, telefonda mevzuştuğu Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koçias’ın askeri helikopterle Yunanistan’a giden 8 kişinin en kısa sürede Türkiye’ye iade edileceğini söylediğini duyurdu.

18.23 TBMM’de partiler adına ayrı ayrı yapılan konuşmalar sonlandı. TBMM Başkanı Kahraman ortak deklarasyonu okuyor: “Meclisimiz kahraman milletine layık bir halde bombaların altında çalışmıştır. Ortak tavır tarihidir, değerlidir. Milli iradeyi güçlendirecektir.”

tbmm_16temmuz_1

18.16 Selahattin Demirtaş yetişemediği için TBMM’de HDP adına İdris Baluken konuşma yapıyor: “Hedefi demokrasi ve kaos olan bir darbe girişimiyle karşı karşıyayız. Tipik bir askeri darbeyi aşan karışık bir planlama. HDP olarak tüm uyarılarımıza rağmen, tüm iktidarlar, Anayasa konusunda halkımızın beklentilerini karşılamadı. Çatışma ortamı tankların sokaklara girmesini meşrulaştırmış, darbe mekaniğine can suyu vermiştir. 7 Haziran sonrası halkın iradesine darbe vurulması darbecilere olanak sundu. Darbenin panzehiri barış ve demokrasidir. Cizre ve Silvan’da yaşananlar tüm ülkede yaşanmasın diye uyarmıştık. Hükümetin bugünden tezi yok demokratik politika yürütmesi gerekmektedir. Kaos isteyenlerin fakatçlarına ulaşmamak için kimse birbirine şiddet uygulamamalıdır. Her siyasal partiden eşit katılımın olacağı bir komisyon kurulması gerekmektedir.”

idris_baluken_tbmm

18.12 AA: 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, gözaltına alındı.

17.59 TBMM Genel Kurulu’nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşuyor:  “Meclis havadan bombalanmıştır, bu saslın bittiği yerdir. Böyle bir hayasızlığı ulusal mücadele senelerında yedi düvel yapamamıştır.  Saldırı aklı çelinmiş, kandırılmış veya çoktan teşne bir grup tarafınca yapıldı. Hiçbir şeyden haberi olmayan erleri sokağa çıkaranlar, lince uğramasına niçin olanlarla cezasını çekecektir.”

devlet_bahceli_tbmm

17. 47 RTÜK: “sağ duyulu yayın icra eden medyamız, ihaneti püskürtmekte pay sahibi olmuştur.”

17.46 Harp Okulu Komutanı Tümamiral Özel’in alıkonulmasına ilişkin 4 rütbeli asker gözaltına alındı.

17.44 TBMM Genel Kurulu’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mevzuşuyor: “Her koşulda demokrasiyi ve laikliği savunmak ortak görevimizdir.” Linççi kitleye haiz çıkan Kılıçdaroğlu: “Halkımız direnme hakkı için sokağa çıkmıştır. Medya halka direnme hakkını kullanma mevzusunda cesaret verdi.” Kılıçdaroğlu’nun mevzuşması “Demokrasinin üzerindeki vesayet kim olursa olsun engellenmelidir” sözleriyle sonlandı.

Kemal_kilicdaroglu_tbmm

17.43 Başbakan Binali yıldırım, Meclis’te açıklama yapıyor. Erlerin kafalarını kesen ve linç eden gruplar için “kahraman” diyen senedirım “Darbe yapanlar darbe yemiştir” dedi.

Binali_yildirim_tbmm

17.37 AA: Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 150 Yargıtay üyesiyle beraber TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin ardından Meclis’te izahat meydana getirecek.

17.27 AA: Trabzon emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çoçuk Şube Müdürü Ali Hellaç gözaltına alındı.

17.24 AA: Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer gözaltına alındı.

17.20 Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığında FETÖ’nün darbe girişimine katılan askerler gözaltına alındı.

17.12 TBMM Olağanüstü Genel Kurulu toplandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman 265 ferdin öldüğü gün için “15 Temmuz Demokrasi Bayramı’nın güzel bir anındayız” dedi. Kahraman: “Hoşumuza gitmeyen şeyler hakkımızda hayır da olabilir.” Toplantıya Başbakan Binali yıldırım, CHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır’da olduğu için katılamayacak. Karşıcılık partileri genel başkanları da konuşma yapacak, Demirtaş adına ise konuşmayı HDP Grup Başkanvekili yapacak. Mecliste 4 partinin ortak metni okunacak. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de TBMM Genel Kurulu’nda.

Hulusi_akar_tbmm

mehmet_gormez_tbmm

16.57 İçişleri Bakanı Efkan Ala izahat yapıyor: “Bu gece de kesinlikle sokaklarda olmalıyız.” Ala, “İstihbarat açığı mı var” sorusuna “Sistem problemi var, bazı şeylerin saklı kalmasını mümkün kılıyor” cevapını verdi.

16.39 AA: Hakkari Dağ ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal, gözaltına alındı.

16.26 Hakkında gözaltı kararı çıkarılan 140 Yargıtay üyesinden 11’i, 5 HSYK üyesinden 4’ü gözaltına alındı.

Yargi_darbe_gozalti_4
yargi_darbe_gozalti_3
yargi_darbe_gozalti_2
yargi_darbe_gozalti_1

16.24 T24: 1. Ordu Harekât Komutanı da gözaltında.

16.21 CNN: ABD kaynaklarına gore İncirlik Üssü’ne giriş çıkışlar kapatıldı.

16.17 AA: Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir ile eşi Deniz Binbaşı Nazlı Erdemir gözaltına alındı.

16.08 AA: Balıkesir’de Astsubay MYO Komutanı Tuğgeneral Alkış ve Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Akkoyun gözaltında.

16.03 140 Yargıtay, 48 Danıştay  üyesi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

15.37 T24: “Kadir Topbaş: 17 belediye çalışanımız şehit oldu”

15.20 Gözaltına alınan Danıştay üyelerinin sayısı 10 oldu.

15.19 AA: Artvin Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Uğurcan Gençay gözaltına alındı

15.10 Yeni Şafak: “Sinop Valisi görevden alındı.” Sinop Valisi’nin eşi Albay Temel Çetinkaya da gözaltına alınmıştı.

15.09 AA: Danıştay Başkanlığı’ndaki FETÖ mensubu üyelerden 5’i Danıştay Genel Kurul Salonu’nda gözaltına alındı, 4 üye ise yazılı karar olmadığı nedeni öne sürülerek polis ekiplerine direniyor.

15.00 AA: Genelkurmay Başkanlığı’nda darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonu tamamlandı.

14.57 AA: Danıştay Başkanlığı’ndaki FETÖ mensubu üyeler, kurumda gözaltına alınıyor.

14.50 AA: Adana’da 10. Tanker Üs Komutanlığında görevli 4 pilot gözaltına alındı.

14.39 AA: HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. 2 bin 745 hakim açığa alındı.

14.36 AA: Diyarbakır 8’inci Jet Ana Üs Komutanlığı’nda görevli aralarında 2 general ile askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100’e yakın askeri personel gözaltına alındı.

14:23 Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Gelibolu’da Kara Harp Okulunun 467 öğrenci ve 20 subay darbeye teşebbüsten gözaltına alındı.

14.10 Darbe girişimine karşı toplumsal karşıcılık örgütlerince açıklamalar yapılıyor.

DİSK: Emek, demokrasi, barış güçlerinin mücadelesi haricinde hiçbir yol Türkiye’yi bu karanlık tablodan çıkaramaz.

KESK: Konfederasyonumuz her türlü darbeyle savaşım etmeye devam edecektir.

TTB: Her koşul altında demokrasiyi, özgürlükleri, barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz.

Halkevleri: Ne askeri ne sivil diktatörlüğe izin vereceğiz! Özgür, demokratik, laik bir ülke için mücadele edeceğiz!

ÖDP: Ülkemizi bu karanlıktan kurtarmanın tek yolu halkın birleşik örgütlü muhalefetidir.

EMEP: Çözüm demokratik haklara ve siyasal özgürlüklere sahip çıkmaktır.

KP: AKP’yi devirecek tek güç olan halkın bir alternatifi yoktur.

HTKP: Bir kez daha duyuru ediyoruz: Başka çıkış yok, AKP’yi halk devirecek!

Cumartesi Anneleri: Darbe değil demokrasi istiyoruz.

14.07 Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı: Kara Şahin tipi Türk askeri helikopterinin ivedilikle Türkiye’ye iade edilmesi planlanmaktadır.

14.00 Ankara Genelkurmay yolunda dün yaşanmış olan çatışmalar esnasında ziyan olan enstrumanlar

darbe-ankara-genelkurmay-1
darbe-ankara-genelkurmay-2
darbe-ankara-genelkurmay-3

13.33 MİT Müsteşarı Hakan Fidan: “Nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate sonlanmış olur”

13.31 özgürlük: Haber alınamayan Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin de bulunmuş olduğu 10 gemi denize açıldı, sonra Gölcük’e döndü.

13.20 NTV: Yunan yetkililerden meydana getirilen ilk açıklamada “İşbirliğine hazırız, gereken yapılacak” denildi.

13.17 Yeni Şafak: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan’a helikopterle gidenlerin iadesini istedik.

13.06 AA: Genelkurmay Karargahını işgal edenler teslim oluyor.

Darbe-genelkurmay baskanligi

13.07 Reuters Haber Ajansı, helikopterdeki sekiz ferdin gözaltına alındığını ve siyasal sığınma talebinde bulunduklarını bildirdi.

13.05 Yunanistan İçişleri Bakanlığı, Türkiye’ye ait 1 polis helikopterinin içindeki sekiz kişiyle birlikte Dedeağaç Havaalanı’na indiğini açıkladı.

13.00 NTV: Yunanistan devlet televizyonu ERT, içinde 6 kişi olan bir Türk polis helikopterinin Dedeağaç’a indiğini bildirdi.

Darbe-yunanistan-ucak

12.55 Malatya Valisi Mustafa Toprak: Kapatılmasına rağmen talimat aksine radar yardımıyla Malatya Havalimanı’na indirilen 7 askeri udönemin 39 personeli gözaltına alınmıştır.

12.22 Binali yıldırım, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, hakkaniyet Bakanı Bekir Bozdağ ve ulusal savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte açıklama yaptı. Yıldırım “161 şehidimiz, 1440 yaralımız var” derken 2839 askerin gözaltına alındığını duyurdu. Boğazca Köprüsü’nde linç edilen, boğazcaı kesilen askerlerin fotoğrafları medyada paylaşırken senedirım, linci adeta övdü: “Cumhuriyet tarihinde bu yapılmış en büyük darbe girişimidir. Diğerlerinden farkı da bu darbe girişimine karşı vatandaşın darbe girişimidir. Tankın üstüne çıkarak adeta linç edecek bir hiddetle üstüne gitmesidir. Güvenlik güçlerini beklemeden kıskıvrak gözaltına aldılar. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum.” senedirım, işin beynini oluşturan tüm isimlerin kontrol altına alındığını da iddia etti.

Bogaz-ici-asker-oldurulme

11.00 İstanbul Üsküdar’da darbe girişimi sonrası sokaklarda terk edilmiş tanklar

darbe-üsküdar-1
darbe-üsküdar-2
darbe-üsküdar-3
darbe-üsküdar-4

10.39 Binali yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın sağ salim kurtarıldığını ve şu anda Çankaya’da kriz merkezinde görevinin başlangıcında olduğunu açıkladı. Akar, kriz merkezine girerken görüntülendi.

Darbe_hulusi_akar

10.33 Habertürk: İçişleri Bakanlığı’ndan havaya ateş açıldı.

10.31 Gaziantep’te 5. Zırhlı Tugay çıkışı iş makineleriyle kapatıldı.

Darbe_antep_1

10.20 Darbe girişimi kapsamında gözaltına alınan asker sayısı 1563’e yükseldi.

10.17 Ankara Valiliği, darbe girişimiyle ilgili yazılı bir açıklama yayımladı:

15.07.2016 Cuma günü saat 22.00 sıralarında Ankara ilimiz başta olmak üzere bazı illerimizde darbe girişimünde bulunan bazı askerlerin bu teşebbüsü güvenlik güçlerinin çabaları ve yurttaşlarımızın demokrasiye kuvvetle haiz çıkmasıyla boşa çıkarılmıştır. Ankara ilimizde farklı noktalarda yurttaşlarımız darbe teşebbüsünde bulunan askerleri güvenlik güçlerine teslim etmiştir. Aziz milletimizin demokrasiye olan inancı ve devletine olan bağlılığıyla tüm bu girişimler sonuçsuz kalacaktır.Bu duygularla ülkesine ve demokrasisine sahip çıkan tüm Ankaralı hemşerilerimize teşekkür ederiz.

10.01 AA: Tüm hakim ve savcılardan izinli olanların, izinlerini keserek derhal görevlerine başlamalarına ve adli tatilin iptaline karar verildi.

09.46 Darbe girişimi ile ilgili gözaltına alınan asker sayısı 1374 oldu.

09.08 İzmir’de, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen’in de aralarında bulunduğu, çeşitli rütbelerdeki subaylar ile astsubaylardan oluşan 13 fert gözaltına alındı. Farklı kentlerden çeşitli rütbelerdeki askerlerin gözaltına alındığı bilgileri geliyor.

09.00 Darbe girişimi sonrası HSYK olağanüstü görüşmede. İktidarca “FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması”nca yapıldığı iddia edilen girişimin arkasından cemiyet üyesi olduğu söylenen hakim ve savcıların tasfiye edilmesi umut ediliyor

08.35 İBB önünde yaşanmış olan silahlı çatışmada yaralanan iki birey yaşamını yitirdi.

08.24 Akıncı’daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na düzenlenen operasyon sonucunda rehin durumdaki Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın kurtarıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu ileri sürülüyor.

08.18 Jandarma Genel Komutanlığı’na düzenlenen operasyonda 16 darbeci askerin öldüğü duyuruldu.

08.17 İstanbul’da metro ve vapur seferleri başlatıldı.

08.16 Polisin, Genelkurmay Başkanlığı karargahına operasyon düzenleyeceği ileri sürülüyor. Karargah içerisindeki tankların namlusu ise TBMM’ye dönmüş durumda.

08.13 Özel harekat polisleri, Kuleli Askeri Lisesi’ne operasyon düzenliyor, yerleşke içindeki askerlere teslim olma çağrısı yapıyor.

Darbe_istanbul_5

08.04 Günün aydınlanmasıyla birlikte Ankara Kızılay Meydanı’ndan ve adalet sarayı önünden kareler:

darbe_ankara_17
darbe_ankara_18
darbe_ankara_19
darbe_ankara_20

darbe_ankara_21
darbe_ankara_22
darbe_ankara_23
darbe_ankara_24

07.59 Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Demirhan gözaltına alındı.

07.51 İçişleri Bakanlığı, 5 general ve 29 albayı görevden almış olduğunı açıkladı.

07.45 Genelkurmay’dan çıkan tank, barikat için yolda park eden kamyonlara ateş açtı.

Darbe_ankara_16

07.40 AA: Türkiye genelinde 754 TSK mensubu gözaltına alındı.

07.29 İstanbul’da Marmaray seferleri ikinci bir emre kadar durduruldu.

07.26 İstanbul Topkule Kışlası’nda gece saatlerinde başlamış olan ve ara ara devam eden gerilim, çatışmaya dönüştü.

07.24 Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı önünde silahlı çatışma başladı.

07.22 CnnTürk: Savaş uçaklarının Beştepe çevresine attığı bombalar sonucunda minimum 5 kişi öldü. Dünden bugüne yaşanan çatışmalarda 17’si polis minimum 60 kişinin öldü.

07.21 TSK’nın internet sitesinden 06.50’de piyasaya çıkan yeni açıklamada “Yurtta barış Harekatı devam etmektedir” denildi.

Darbe_tsk_aciklama_1

07.19 AA: Derince ilçesinde bir yük trenindeki 4 obüse el konuldu.

07.15 Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesindeki 3. Zırhlı Tugay’dan İstanbul’a 15 tank sevk edildi.

07.10 Türk Telekom binasına giren askerler teslim oldu.

Darbe_istanbul_4

07.07 adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CnnTürk’e “Türkiye genelinde 336 fert gözaltına alındı” bilgisi verdi.

06.50 Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar atandı.

06.40 Boğaziçi Köprüsü’ndeki askerler teslim oldu. Özel harekat polisleri tarafından teslim alınan askerlerin, köprüye giren sivillerce yerde tekmelendiği görüldü. Köprüde 30 askerin gözaltına alındığı belirtildi.

Darbe_kopru_12

06.35 Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltı alındı. Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa senedirım tarafından verilen gözaltı kararı İl Jandarma Komutanlığı ile İl güvenlik Müdürlüğü’ne gönderildi.

Nejat_atilla_demirhan

Yazıda şöyle denildi:

“15.07.2016 günü saat 22.30 sıralarında Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Nejat Atilla Demirhan, İl emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar’ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de sıkıyönetim garnizon komutanı bulunduğunu belirtilerek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamlarının gözaltına alınmasına karar verdiğini belirterek Türk Ceza Kanunu’nun 309’uncu Maddesindeki Anayasayı İhlale teşebbüs ve Türk Ceza Kanunu’nun 312’inci Maddesindeki Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyetini Ortadan Kaldırmaya ve Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen teşebbüs etmiş olduğu, bu nedenle; Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara iştirak eden tüm kişilerin CMK’nın 90-91 ve devamı maddeleri gereğince gözaltına alınmasına ve gözaltına alınan kişilerin Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilmesi rica olunur.”

Sabah 06.00 sularında Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltı alındı.

06.32 Yeni Şafak: TÜRKSAT’ı bombalayan askeri helikopter Ankara Gölbaşı’nda düşürüldü.

06.28 DHA: Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’ndaki 55 asker, polis tarafından gözaltına aldı. Gözaltına alınan askerler Özel Harekat Polisi eskortu eşliğinde İstanbul İl emniyet Müdürlüğü’ne gdolayıldü.

06.23 Kaçak Saray’a hava ataksı düzenlendi. A Haber, savaş uçakları tarafından Beştepe’ye iki bomba atılmış olduğunı duyurdu.

Darbe_saray_2

06.20 BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon: “Türkiye’de ne olup sona erdiğini anlamaya çalışıyoruz.”

06.15 Günün ağarmasıyla beraber TBMM’deki konum ortaya çıkıyor.

Saldiri_sonrasi_tbmm_16temmuz2016 (1)
saldiri_sonrasi_tbmm_16temmuz2016 (2)
saldiri_sonrasi_tbmm_16temmuz2016 (3)
saldiri_sonrasi_tbmm_16temmuz2016 (4)

06.06 Bombalamalar sonrası Ankara emniyet Müdürlüğü’nün son hali…

ankara_emniyet_mudurlugu_16temmuz2016

06.03 Binali senedirım tüm milletvekillerini öğle saatlerinde toplantıya çağırdı.

06.01 Yeni Şafak: Çengelköy Karakolu’na müdahale etmek isteyen askerlere polis karşılık verdi. Çatışmada ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

06.01 İstanbul Boğazcaı deniz ulaşımına kapatıldı.

06.00 Reuters: Üst düzey bir yetkili, Meclis’e yönelik hücumnın sürdüğünü söylemiş oldu.

05.52 AA: Genelkurmay Karargahından havalanan helikoptere polis ekipleri tarafından ateş açıldı.

05.45 Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nda bulunan askerler teslim oldu. Binada yaklaşık 10 asker olduğu belirtiliyor.

Harbiye’de TRT Radyo’da bulunan darbeci askerler polis tarafınca gözaltına alınıyor pic.Twitter.Com/gMoEoaovMm

— Habertürk TV (@HaberturkTV) 16 Temmuz 2016

05.40 Boğaziçi Köprüsü’nde top atışı yapıldı. Bir TOMA yanıyor.

05.26 Gölbașı Bașsavcılığı, Ankara’daki hücumlarda 42 kișinin öldüğünü açıkladı.

05.15 Ankara’daki Genelkurmay Karargahı’nda çatışmalar sürüyor.



05.05 Binali senedirım: “Ankara ve Balıkesir’de isyancı havacılar var, havadan ateş açıp zarar veriyorlar. Darbecilerden general rütbesinde bir fert öldürüldü, çeşitli rütbelerden 130’dan fazla tutuklama var.”

05.00 Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önündeki çatışmalar sonrası polisin akrep tipi zırhlı aracı bu hale geldi. Çok sayıda merminin isabet ettiği zırhlı aracın bir tekerleği patlamış ve bir far lambası kırılmış durumda. Tabanca sesleri ara ara sürüyor.

Taksim_15temmuz_6

04.58 AB Dış siyaset ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye başlığında acil bir toplantı düzenliyor.

04.55 CnnTürk: Ankara’da arka arkaya çok büyük patlama sesleri duyuluyor.

04.52 Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önünden tabanca sesleri gelmeye devam ediyor. Zırhlı araçtan anons geçiliyor. İstanbul Radyosu içinde bulunduğunu planladığımüz askerlere polisin zırhlı araçtan yaptığı anons: “Teslim olun, size zarar vermeyeceğiz.”

04.52 Digitürk yayını askerler tarafından durduruldu.

04.45 Ankara’da Çankaya bölgesinden şiddetli bir patlama sesi geldi.

04.44 İstanbul’da çok şiddetli iki patlama sesi geldi. Bölme-Beşiktaş bölgesinden hissedildi.

04.40 Meclis’teki ilk bombalamadan bir görüntü:



04.36 CHP Milletvekili Barış Yarkadaş: “Meclis’e ağır bir saldırı daha yapıldı.”

04.34 Binali yıldırım, darbeye girişim eden 120 bireyin gözaltına alındığını açıkladı.

04.32 CnnTürk yine yayına başladı.

04.20 Atatürk Havalimanı’nda konuşan Tayyip Erdoğan: “Yüksek Askeri Şura öncesinde bu hareketin yapılması manidardır. Birileri ne olacağını çok iyi biliyordu.”

04.23 Ankara’da bir bomba daha patladı.

Darbe_ankara_5

04.21 Askerler hürriyet’i de bastı.

04.20 Harbiye’de TRT İstanbul Radyosu önünde ara ara silah sesleri geliyor. Olay yerine gelen 3 TOMA’dan binaya tazyikli su sıkıyor.

04.17 Genelkurmay önünden bir kare:

ankara_15temmuz_3

04.15 Genelkurmay Başkanlığı’nın ışıkları söndü.

04.12 Meclis bir kez daha vuruldu. Ankara kent merkezinde askeri helikopterler uçuş yapıyor, tabanca sesleri yükselmeye devam ediyor.

04.03 Harbiye’ye çok sayıda ambulans geldi. TRT İstanbul Radyosu önünden dumanlar yükseliyor.

04.00 Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda konuşuyor: “Milletimizin birliğine bütünlüğüne karşı bir kalkışma meydana gelmiştir.”

03.54 Reuters: Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı bombalandı.

03.52 CnnTürk’ten silah sesleri geliyor.

03.48 CnnTürk çalışanlamış olurı, silah diretmesiyle binanın dışına çıkartılmaya çalışılıyor.

Cnnturk_1

03.42 Ankara güvenlik Müdürlüğü, ikinci kere savaş uçağı ve helikopter tarafınca vuruldu.

03.41 CnnTürk yayını kesildi.

03.39 Harbiye’de bir patlama daha meydana geldi. F-16 savaş uçaklarından bomba atılmış olabilir.

03.38 CnnTürk’te “CnnTürk yayını kesiliyor” yazısı geçirildi.

Darbe_cnnturk_2

03.37 Harbiye’de savaş uçakları yoğun geçiş yapıyor, büyük bir patlama meydana geldi.

03.36 CnnTürk spikeri: “Asker binamıza girdi, canlı gösterimı ne kadar sürdüreceğimizi bilemiyoruz.”

03.34 F16’lar İstanbul üzerinden alçak uçuş yapıyor. Beyoğlu’ndaki bazı binaların camları kırıldı.

03.31 TBMM’nin bombalandıktan sonraki hali:

03.33 TBMM’nin bombalandıktan sonraki hali https://t.Co/HJk90cnzev pic.Twitter.Com/hIqJyogHQr

— sendika.Org (@sendika_org) 16 Temmuz 2016

03.30 TBMM’ye bir bomba daha atıldı. Bombanın şiddetinden Kocatepe’deki evlerin camları patladı.

03.25 Darbeci askerler, doğan Medya Center binasına giriyor.

03.24 Harbiye’de polisler, zırhlı araçtan askerlere “Ateş açmayın” anonsu yapıyor, İstanbul Radyosu önünden yoğun silah sesleri geliyor.

03.24 Haydarpaşa Hastanesi’nde 6 sivil ölü çok sayıda yaralı var.

03.23 DHA: Tayyip Erdoğan’ı taşıyan TC-ATA uçağı Atatürk Havalimanı’na indi.

Darbe_havalimani_2

03.22 Meclis bir defa daha vuruldu.

03.15 Cübbeli sarıklı birkaç yüz kişilik bir topluluk nizami kortejle Vatan emniyet’e doğru yürüyor. Ajitatörler kitleyi Vatan güvenlik önünden ayrılmamaya iknaya çalışıyor. “Darbeci subaylara ölüm” bağrışmaları.

03.10 Ajitatörler kitleyi Vatan güvenlik önünden ayrılmamaya iknaya çalışıyor. “Darbeci subaylara ölüm” bağrışmaları. Pic.Twitter.Com/RCGPgcChgj

— sendika.Org (@sendika_org) 16 Temmuz 2016

03.10 Harbiye’de çelik yelekli polisler TRT İstanbul Radyosu önüne gidiyor. Silah sesleri geliyor.

03.10 Genelkurmay Başkanlığı’ndan tabanca sesleri yükseliyor.

03.08 TBMM’ye helikopterden bir kez daha ateş açıldı.

Darbe_ankara_10

03.06 DHA: Saray etrafında tur atan bir helikoptere yerden makineli tüfek ile ateş açıldığı görüldü.

03.03 DHA: Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı; “1 üstteğmen, 1 astsubay,7 asker gözaltında adliyeye getirildi. 3 tank muhafaza altına alındı” dedi.

Darbe_taksim_12

03.02 Başbakan Binali senedirım, Ankara’da havadaki tüm uçakların füzeyle vurulacağını açıkladı.

03.01 Genelkurmay’da iki darbeci asker öldürüldü.

03.00 İstanbul semalarında F16 savaş uçakları geçişi sıklaştı.

02.57 Beşiktaş’ta Başbakanlık Ofisi önünde asker ve polis içinde silahlı çatışma yaşanıyor.

02.56 TRT’de bildiriyi okuyan spiker: “Asker silah zoruyla okuttu.”

darbe_spiker_1

02.54 İstanbul Büyükkent Belediyesi binası çevresinde yoğun silah sesleri. Polis, Saraçhane’de minik bir gruba “yere yatın” diyor.

02.53 Unkapanı Köprüsü’nde askeri enstrumanlar durduruldu:

02.45 İstanbul Unkapanı Köprüsü’nde askeri kamyonlar durduruldu. Pic.Twitter.Com/Tpb4I64nWV

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

02.49 AA: TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul’daki milletvekilleri Meclis sığınağına iniyor.

02.47 AA: Boğaziçi Köprüsü’nde askerlerin açtığı ateş sonucu iki fert yaşamını yitirdi.

02.46 MİT, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın kurtarıldığını iddia etti.

02.45 TBMM’nin olduğu bölgeden peş peşe patlama ve tabanca sesleri yükseliyor.

Darbe_meclis_2

02.44 Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önünde tabanca sesleri yine yükselmeye başladı.

02.43 MİT binasına yönelik olduğu ileri sürülen görüntüler:

Ankara’daki MİT binasının bombalandığına ilişkin olduğu iddia edilen görüntüler pic.Twitter.Com/62BAV0KHlG

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

02.40 Ankara’dan olduğu ileri sürülen görüntüler:

Helikopterden ateş açılma videosu. Görüntülerin Ankara’da çekildiği öne sürülüyor. Pic.Twitter.Com/A1s7PhGyTR

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

02.38 İstanbul’da Beşiktaş yönünden çok şiddetli bir patlama sesi terfi etti.

02.35 TBMM bombalandı. Hemen ardından askeri helikopterden ateş açıldı.

Darbe_meclis_1

02.33 İstanbul Harbiye’de hem Şişli hem de taksim istikametinde çok sayıda ambulans geçişi var.

Darbe_taksim_6

02.27 Harbiye’de vurulan bir kişi:

İstanbul Harbiye’de açılan ateş sonucu bir kişi otomobilinde vuruldu. Pic.Twitter.Com/dRVaR5r4Qu

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

02.26 Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanlarının rehin bulunduğunu ileri sürdü.

02.25 AA: Saray’da bulunan 3’ü rütbeli 13 asker gözaltına alındı.

02.24 AKP Genel Merkezi önünde çıkan silahlı çatışmada bir fert yaşamını yitirdi

02.22 İstanbul’da askeri enstrumanlar TRT Radyosu önünden Nişantaşı yönüne çekildi.

02.22 #istanbul #harbiye de TRT önündeki asker çekildi https://t.Co/HJk90cnzev pic.Twitter.Com/lx7LHPWJpK

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

02.16 İstanbul Valisi Vasip Şahin: Valiliğe yönelik saldırı girişimi püskürtüldü.

02.15 Boğaziçi Köprüsü’nde asker kitleyi taradı, çok sayıda yaralı var.

02.10 Üzerinde çelik yelek olan otomatik silahlı 15 polis TRT İstanbul Radyosu’na doğru ilerledi. Radyo önüne gelen akrep tipi zırhlı enstrumantan askerlere “teslim olun” anonsu geçildi. Peşinden birkaç el tabanca sesi duyuldu.

Darbe_taksim_14

02.02 AA, Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na meydana getirilen saldırı sonucu 17 polisin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

02.01 Harbiye’ye iki askeri helikopter geldi, yeniden çatışma başladı.

01.54 AA, askeri darbe girişiminin başlangıcında Albay Muharrem Köse’nin bulunduğunu ileri sürdü.

01.53 Harbiye’de bir kere daha silah sesleri yükselmeye başladı.

01.52 Harbiye’de bir akrep, tekbir getiren kitleye “Kaldırımda bekleyin” anonsu geçiyor.

Darbe_taksim_11

01.47 Beşiktaş’ta art arda okunan selalara vatandaş evlerinden ıslıklar ve “yeter” diye tepki gösteriyor.

01.45 Vatan güvenlik önünde askerler helikopterlerden ateş açtı. Ateş aralıklarla sürüyor.

01.43 Harbiye’de İstanbul Radyosu önündeki askerlerle polis içinde yer yer çatışma yaşanıyor.

01.43 Harbiye’de İstanbul Radyosu önündeki askerlerle polis arasında yer yer çatışma yaşanıyor. Pic.Twitter.Com/g58VKb5BI3

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

01.40 İstanbul Vatan güvenlik önüne helikopterler indi. Sivil polis olduğunu söyleyen bir şahıs “Çatışma çıkacak, dağılın” diye bağlarırdı.

01.38 bölme yönüne ilerleyen polisler askerin ateş açması üzerine kaçarak geri çekildi.

Darbe_taksim_8

01.37 Türksat üzerinden gösterim yapan çok sayıda kanalın yayını kesildi.

01.35 Harbiye’de yaralı bir birey motosikletle hastaneye kaldırıldı.

01.29 Harbiye’de tekrar silah sesleri yükseliyor.

01.28 Ankara Kuğyüce alt geçidinde şiddetli bir patlama oldu.

01.27 DHA: Boğaziçi Köprüsü’ne doğru yürüyüşe geçen grubu engellemek için tabanca kullanıldı. 3 fert yaralandı.

01.25 Harbiye’den görüntüler:

01.22 #harbiye #istanbul asker ile polis arasında çatışma çıktı https://t.Co/HJk90cnzev pic.Twitter.Com/YkC9PCKXc0

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

01.23 Askerle karşı karşıya gelen polise tekbir getiren sivil gruplar eşlik ediyor.

01.20 Polisler akreplerle Harbiye’den taksim’e doğru geçiyor. Tekbir sesleri yükseliyor. Harbiye’de askerle polis içinde yoğun silahlı çatışma. Karşılıklı ateş ediliyor.

01.16 1. Ordu Komutanı, TSK içinde fakat yönetimin kabul etmediği bir girişim olduğunu söyledi.

01.12 Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’ndan tabanca sesleri yükseliyor.

01.11 taksim’de tekrar tabanca sesleri. Askerler taksim’e girişe izin vermiyor.

Darbe_taksim_10

01.09 40-50 kişilik ufak bir grup tekbir getirerek bölme istikametinde yürüyor.

01.07 İstanbul Harbiye’de ordu evi yönünde silah sesleri yoğunlaştı.

#istanbul #harbiye de tabanca sesleri https://t.Co/HJk90cnzev pic.Twitter.Com/Y3x5FLJZxE

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

01.05 İstanbul taksim Harbiye çevresinde silahlar ateşlendi.

01.04 Ankara’daki patlamadan görüntüler:



01.02 Ankara’daki şiddetli patlamanın emniyet Genel Müdürlüğü’nden geldiği öğrenildi. Bölgede çatışma olduğu aktarılıyor.

Darbe_ankara_2

00.59 AA: TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldırıldı. Kampüste çok sayıda sivil de var.

00.58 DHA: Ankara’da TRT Genel Müdürlüğü’ne askerler girdi, helikopterden ateş açıldı, ekran dondu.

00.57 Ankara’da şehir merkezinden şiddetli patlama sesleri geliyor.

Darbe_ankara_8

00.54 Reuters: Ankara’da askeri helikopterden ateş açıldı.

00.49 Stratfor, ABD askeri kaynaklarına dayandırdığı haberinde Erdoğan’ın uçakta bulunduğunu ve Almanya’dan sığınma istediğini duyurdu.

00.48 hürriyet: Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde silah sesleri duyuldu. Askeri helikopterlerden ateş açıldığı gözlendi.

00.39 DHA: Ankara’da TBMM çevresinde tanklar mevzuşlanıyor.

Darbe_ankara_12

00.36 DHA: E-5 Karayolu Merter mevkiinde iki metrobüs yolu her iki istikamete kesti. Trafik akışı sağlanamıyor.

00.35 DHA: Vatan Caddesi, TIR’larla her iki yönde trafiğe kapatıldı. Aksaray Ordu Evi’nin önünde 9 tane tankın beklediği görülüyor. Vatan Caddesi üzerinde Sikorsky helikopterlerin uçtuğu görülüyor.

00.34 MİT önünden görüntüler:

MİT önünden görüntüler: @YouTube vesilesiyle https://t.Co/DUirxTDj03

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

00.33 Tayyip Erdoğan, CnnTürk canlı yayına telefonla bağlandı: “Yapmış oldukları işgali çok kısa bir sürede ortadan kaldıracağız.”

00.22 özgürlük: Reuters’in haberine nazaran, Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan’ın güvende bulunduğunu kaydetti.

00.21 DHA: Sakarya’da askerler, Sakarya Valiliği’ne girdiler. Çok sayıda asker valiliğe girerken, tanklar valiliğin bahçesine girdi.

00.20 AA: Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na hareket etti.

00.19 DHA: TC-ANA tescilli Airbus A319 tipi VIP uçak, saat 22.45’te Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’ndan kalktı. Daha sonrasında Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Flightradar 24 internet sitesine bu görüntü çağrı kodu olmadan böyle yansıdı.

Ucak_rota

00.15 Tekbir getiren bir grup İstanbul Vatan emniyet önünde bir askeri helikoptere yöneldi. Helikopterden boş alana ateş açıldı.

00.14 DHA: “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: Türkiye için istikrar, barış ve süreklilik umduğumu söylüyorum.”

00.10 Yurtta barış Konseyi adına okunan açıklama:

bildiri

00.09 NTV: Anadolu Ajansı’nın haberine gore, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na hareket etti.

Erdogan_15temmuz_1

00.08 DHA: Erdoğan, tatil için Marmaris’e gitti. Kaldığı otel bu akşam askeri hareketliliğin başlamasıyla beraber güvenlik altına alındı.

00.07 izahat TRT’nin ardından diğer kanallarda da okunuyor.

00.01 TRT’den darbe bildirisi okunuyor.

TRT’de “Yurtta barış Konseyi” adına okunan açıklamada yönetime el konulduğu ve sıkıyönetim duyuru edilmiş olduğu açıklandı. Pic.Twitter.Com/QIFdz5w2op

— sendika.Org (@sendika_org) 15 Temmuz 2016

00.00 DHA: Tüm illerde emniyet Müdürlükleri polisi göreve çağırdı.

15 Temmuz

23.58 MİT yerleşkesinden askeri helikopterlere ağır silahlarla ateş açıldığı ileri sürülüyor.

Darbe_ankara_14

23.50 DHA: Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’na askeri alandan giren asker kuleye el koyarak uçuş trafiğini durdurdu.

23.49 Genelkurmay Başkanlığı önünde asker ve polis arasındaki gerilim tırmandı, bir polis “Çekilin ateş açacağım” diye bağlarırdı.

23.48 Yeni Şafak, Tayyip Erdoğan’ın azca sonrasında izahat yapacağını iddia etti.

23.48 Asker TRT binasına girdi.

Darbe_trt_1

23.47 DHA: Cadde trafiği her iki yönde özel harekat polisleri tarafınca kapatıldı. Polisler Erdoğan’ın konutunun önünde polis önlem almış durumda.

23.45 İstanbul bölme Meydanı trafiğe kesildi, meydana çok sayıda asker konuşlandırıldı.

Taksim_15temmuz_3
taksim_15temmuz_1
taksim_15temmuz_2

23.43 DHA: TSK adına açıklama TSK’nın e-posta adresinden, akredite basın mensuplarına gönderildi.

23.40 Basın emekçileri asker tarafınca Genelkurmay Başkanlığı’nın önünden uzaklaştırılıyor.

23.39 NTV muhabiri polis şefinin Vatan emniyet’teki hiçbir polisin tabancaını teslim etmeyeceğini açıklamış olduğunı söyledi.

23.38 AA, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alındığını ileri sürdü.

Aa_gozalti

23.35 DHA: “Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.”

genelkurmay_aciklama

23.32 CnnTürk: Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Merkezi’nde patlama meydana geldi.

23.29 TSK, yönetime el koyduğunu açıkladı.

23.25 DHA: Adana güvenlik Müdürlüğü’nde görevli tüm müdür yardımcıları ve şube müdürleri göreve çağrıldı.

23.13 hürriyet: Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı trafiğe kapatıldı. Havalimanı önünde tanklar bekliyor.

Darbe_havalimani_1

23.06 AA: minik bir grup Genelkurmay Başkanlığı’nda darbe girişiminde bulundu.

23.02 Binali senedirım NTV canlı yayınına katılarak ilk resmi açıklamayı yapıyor:

Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Askeri içindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Yurttaşlarımız sakin olsun. Asla ve asla buna benzer çılgınlıklara müsaade etmeyeceğimizi bilsinler. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Emniyetin ve askeriyenin araçlarını alıp yurttaşları etkisiz hale ettirmeye çalışan gruplar var. Güvenlik güçlerimiz harekete geçti, gereği yapılacak.

22.54 Ankara’da TBMM ve Genelkurmay Başkanlığı’nın olduğu kavşak trafiğe kapatıldı. Genelkurmay önünde ambulanslar içeriyor.

Darbe_ankara_6

22.51 güvenlik Genel Müdürlüğü tüm personelini göreve çağırdı.

22.48 Reuters, Ankara’da silah sesleri duyulduğu ileri sürülüyor.

22.46 DHA: Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor.

22.22 İstanbul ve Ankara’da akşam saatleri itibariyle olağanüstü bir askeri hareketlilik başladı. Asker, 21.30-22.00 saatleri arasında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini trafiğe kesti. Ankara’da ise jetler kent merkezinde alçak uçuş yapmaya başladı.


Askeri hareketliliğin sebebine ilişkin henüz hiçbir resmi kurumdan açıklama yapılmadı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.