Topçu Kışlası Nedir?

taksim topçu kışlası   İsmi Halil Paşa Topçu Kışlası yada  Taksim kışlası olarak anılan bir yapıdır. 1940'da yıkılan kışla, 16 eylül 2011'de Gezi Parkına tekrar yapılması kararlaştırdı.
Ancak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapının inşasına izin vermedi. 

           Yapı zamanında Taksim Meydanında günümüzde gezi parkının olduğu yerde bulunuyordu. Ancak 1940'da şehir planlaması gereği yıkıldı. Askeri işlerin yanında kültürel faaliyetlerde de rol oynuyordu. 

taksim topçu kışlası

          Yıkılan kışlanın tekrar yapılması için 2013'de çalışmalar başlamıştır. Gezi parkı yıkılarak yerine Topçu Kışlası yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak halktan bazı kesimler buna karşı çıkmıştır ve protestolardan dolayı çalışmalar durdurulmuştur. İlk başta bu sebeble başlayan protestolar daha sonra farklı bir hal almış ve can kayıpları yaşanmıştır. 
         Kışla 1970 yılında 2.Abdülhamit tarafından yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda tahrip olan bina 2.Mahmut döneminde restorasyon yapılmıştır.
         Bina bir kaç kez yanmıştır. Bunun üzerine Sultan Abdülmecit zamanında yeniden çok gösterişli olarak yapılmıştır. 
        Kışlanın ortasında çok büyük bir alan vardı ve bu alana taksim stadı denirdi.
         1913 yılında Sanayi ve Ticaret Şirket-i Milliye-i Osmaniye'ye satıldı. Binanın orta bölümünde ki eğitim yeri futbol sahası şekline getirildi daha sonra uzun yıllar futbol maçları ve gösteriler için kullanıldı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.